Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-30@20:22:59 GMT

همدستی فقر و تلگرام برای حراج تکه‌ای از جان

تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۲۳۹۲۳

همدستی فقر و تلگرام برای حراج تکه‌ای از جان

نام، شماره تلفن، محل زندگی و گروه خونی تنها اطلاعات لازم برای تبلیغ رایگان فروش کلیه در کانال‌های تلگرامی است و هر کدام از فروشندگان بر اساس نیاز خود، قیمتی روی تکه‌ای از جانشان می‌گذارند.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، این روزها تبلیغات خرید و فروش کلیه از در و دیوار بیمارستان‌ها به فضای مجازی کشیده شده و بازار سیاهی به وجود آمده که هرکس بر اساس نیاز خود، کلیه‌اش را قیمت‌گذاری می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اکثر فروشندگان کلیه در فضای مجازی در رده‌ سنی 20 تا 39 سال قرار دارند که طبق گفته‌شان از سر نیاز جانشان را حراج کردند. در این میان تعدادی از کانال‌های خرید و فروش کلیه، آگهی‌ها را رایگان و برخی دیگر نیز در قبال پرداخت مبلغی آن را منتشر می‌کنند. 
با چند نفر از خرید و فروش کنندگان کلیه در فضای مجازی در خصوص شرایط خود و دلایل روی آوردن به این کار گفت‌و‌گو می‌کنم. 
*24 ساله از تبریز با گروه خونی O+
به عنوان خریدار با صاحب آگهی «24 ساله از تبریز با گروه خونی O+، کاملا سالم و ورزشکار هستم» تماس می‌گیرم.
اسمش حمید است، او در خصوص شرایط فروش کلیه‌اش می‌گوید: قیمت توافقی کلیه‌ در بازار سیاه حدود 70 میلیون تومان است، ولی من 10 میلیون هم تخفیف می‌دهم، فکر نکنید که بیماری خاصی دارم و به همین دلیل به قیمت پایین می‌فروشم! پرداخت نقدی هم از شرایط من است.   او که می‌خواست مرا برای خرید کلیه‌اش مجاب کند، مدام از سالم بودن کلیه‌اش حرف می‌زد و بارها قسم می‌خورد که در طول عمرش سیگارو الکل مصرف نکرده است و برای انجام آزمایشات مختلف اعلام آمادگی می‌کرد.
به حمید گفتم بعد از مشورت با دکتر و خانواده نتیجه را اعلام می‌کنم.
فروش کلیه برای مهاجرت!
جوان 27 ساله، آگهی با عنوان «جوانی 27 ساله گروه خونی O+  به دلیل اینکه خیلی دوست دارم به خارج از کشور مهاجرت کنم، کلیه خودم را می‌فروشم، قیمت  توافقی است و تا حالا لب به سیگار و قلیان نزدم» در فضای مجازی منتشر کرده است.
میثم که دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مکانیک است، رویای رفتن به خارج را در سر می‌پروراند و به گفته‌ی خودش از مال دنیا آهی در بساط ندارد، برای شکوفا شدن استعدادهایش، کلیه‌اش را به فروش گذاشته است‌!.
جان می‌دهم و پولدار می‌شوم 
او اظهار می‌کند: اگر پایم به خارج از کشور برسد، آنجا می‌توانم پیشرفت کنم، جان می‌دهم و پولدار می‌شوم و بعد پولدار شدن چه کسی دغدغه‌ی کلیه خواهد داشت؟ 
میثم با اشاره به این‌که خانواده‌اش از فروش کلیه‌ی او خبردار نیستند، بیان می‌کند: هیچ کسی تاکنون مرا حمایت معنوی و مادی نکرده و لزومی نمی‌بینم کسی هم از فروش کلیه‌ام خبردار شود و به همین دلیل یکی از کلیه‌هایم را با قیمت ۸۰ میلیون به حراج گذاشته‌ام.
او در رابطه با استقبال مشتریان از خرید کلیه‌اش، می‌گوید: قطعاً کلیه‌ی جوان سالم مشتریان فراوانی  دارد، تاکنون چندین نفر تماس گرفته اند، ولی در مورد قیمت به توافق نرسیده ابم.

*زن 32 ساله با گروه خونی B+  زن 32 ساله‌ای در یکی دیگر از کانال‌ها راجع شرایط خود نوشته است «فوری، فوری، گروه خونی B+ ، قیمت کلیه ۵۰ میلیون تومان، با خریدار واقعی کنار می آییم.»   با این خانم هم تماس گرفتم، سر و صدای بچه‌ها هم به گوش می‌رسید، همین که فهمید برای خرید کلیه تماس گرفته ام به همسرش هم اطلاع داد. سن و سال و قیمت پیشنهادی مرا پرسید که در جوابش گفتم من 30 سال دارم، قیمت را هم که 50 میلیون زدید ولی من تخفیف می‌خواهم.
در جوابم می‌گوید: «ولله قیمت را پایین‌تر از همه زدم، البته با این قیمت هم مشتری چندانی نیست»   وقتی از او می‌پرسم که «چرا شوهرش به جای او کلیه‌اش را نمی‌فروشد؟» اظهار می‌کند: دو فرزند داریم و شوهرم کارگر بوده و اجاره‌نشین هستیم، او به شدت مخالف فروش کلیه‌ام است، اما چاره‌ی دیگری نمانده و برای پرداخت بدهی 30 میلیون تومانی مجبور به این کار هستم، از طرفی همسرم کار می‌کند و اگر او به جای من کلیه‌اش را بفروشد، نمی‌تواند کار کند و بچه‌هایم گرسنه می‌مانند»  با سئوالاتم در خصوص وضعیت زندگی‌اش احساس کرد فرد خیری هستم و از من درخواست کمک مالی کرد.
* 39 ساله با گروه خونی AB+ با قیمت توافقی
با فروشنده‌ی دیگری تماس گرفتم که به گفته‌ی خودش فعلاً از فروش کلیه منصرف شده است.  خودم را به عنوان خبرنگار معرفی کرده و از او راجع به دلایلش برای فروش کلیه و دلایل منصرف شدنش می‌پرسم.
اسمش بهروز است، در خصوص دلایل فروش کلیه‌اش می‌گوید: پاهای همسرم زمان کودکی دچار سوختگی شده و تاکنون نیز چندین عمل جراحی روی پاهایش انجام شده و بر اساس تشخیص پزشک، بازهم به عمل جراحی و پروتز پا نیاز دارد.   او ادامه می‌دهد: 42 میلیون تومان برای عمل پروتز پا نیاز است، در گذشته با 250 هزار تومان مواد اولیه‌ی پروتز پا را تأمین می‌کردیم، اما الان خیلی گران شده و مانده‌ام در این شرایط اقتصادی چگونه هزینه‌ی آن را تامین کنم؟ هیچ کس دوست ندارد تکه‌ای از وجودش را بفروشد اما چاره‌ی دیگری برایم نمانده و می خواهم این فداکاری را برای همسرم انجام دهم، البته همسرم به شدت با فروش کلیه‌ مخالفت کرده و حتی مرا تهدید به طلاق هم می‌کند.   بهروز که در کارخانه‌ای شاغل است، شرایط سخت دریافت تسهیلات و عدم پوشش هزینه‌های درمان از سوی بیمه را از جمله دلایلش برای فروش کلیه عنوان می‌کند.  او ادامه می‌دهد: طی چند روز گذشته فردی خیرخواهی به من قول مساعد داده تا هزینه‌های درمان همسرم را تامین کند و به همین دلیل به طور موقت از فروش کلیه‌ام منصرف شده‌ام.   * سعید 40 ساله خریدار کلیه با گروه خونی A+
سعید که خریدار کلیه است، آگهی «سعید از تبریز به کلیه با گروه خونی A مثبت با قیمت 30 میلیون تومان نیازمندم» در کانال تلگرامی خرید و فروش کلیه منتشر کرده است.  او در پاسخ به این سئوال که چرا برای دریافت کلیه به انجمن بیماران کلیوی مراجعه نمی‌کند، اظهار می‌کند: افراد زیادی در صف خرید کلیه انجمن هستند و من نمی‌توانم مدت زیادی منتظر بمانم. همچنین قیمت کلیه در انجمن 18 میلیون تومان است که هیچ فرد سالمی در چنین شرایط اقتصادی با این قیمت پایین، کلیه‌ی خود را به فروش نمی‌رساند! به همین دلیل مجبور شدم قیمت پیشنهادی برای خرید کلیه را 30 میلیون تومان در آگهی کانال درج کنم تا در مدت زمان کوتاه کلیه‌ای برای پیوند پیدا کنم.  سعید با بیان این‌که هر دو کلیه‌ام دچار مشکل هستند، اظهار می‌کند: عمل پیوند کلیه در گذشته برای من انجام شد، اما به دلیل مشکل فشار خون، پیوند موفقیت آمیز نشد و اکنون دیالیز می‌شوم.  او ادامه می‌دهد: بیشتر افراد تماس گیرنده، مشکلات مالی دارند، صاحب کلیه در عمل پیوندی که قبلا انجام داده بودم، همسرش را طلاق داده و مجبور به پرداخت مهریه شده است، به همین دلیل کلیه‌اش را در سال 95 به قیمت 25 میلیون تومان به من فروخت.   سعید با بیان این‌که اکنون توافقات اولیه را با فروشنده‌ی کلیه انجام داده‌ام، خاطرنشان می‌کند: فروشنده‌ی کلیه 23 ساله است و به گفته‌ی خودش مشکلات مالی تنها دلیل فروش کلیه‌اش بوده؛ به طوری‌که مبلغ 30 میلیون تومانی را برای فروش کلیه‌اش پذیرفته و در این خصوص به توافق رسیده‌ایم.   معامله با جان مردم!
سوداگران اینترنتی و دلالان هم در این میان از فضا سودجویی کرده و سهم واسطه‌گری از معاملات به جیب می‌زنند. 

«رحمان» یکی از این دلال‌هاست که مدیریت یکی از این کانال‌های خرید و فروش کلیه را برعهده دارد و به نظر از هر معامله، درصدی به جیب می‌زند.
او در یکی از پیام‌هایش نوشته «در حال حاضر دو کلیه با گروه خونی A+ و O+ در دست دارم، فقط تلگرام جوابگو هستم»، به عنوان خریدار در پیامی به او نوشتم «سلام، این پیام فروش دو کلیه متعلق به شماست؟» که بعد از 10 دقیقه برایم نوشت «سلام بله، ولی فعلاً فعالیت نمیکنم» گویا فهمیده بود که خریدار نیستم و جواب درست حسابی به من نداد. بازهم در پیامی دیگر نوشتم «می‌خواستم شرایط فروشش را بدونم» که جواب داد «آهان بگید گوشم با شماست» که بعد از آن در خصوص قیمت کلیه سئوال پرسیدم اما هیچ جوابی به پیام‌ها نداد! رحمان زرنگ‌تر از آن چیزی بود که تصور می‌کردم و به این راحتی‌ها سر صحبت را با من باز نکرد. 
   تبلیغ خرید و فروش کلیه در فضای مجازی غیرقانونی است
رئیس انجمن خیریه‎ بیماران کلیوی آذربایجان شرقی در گفت‎وگو با ایسنا، با بیان این‌که تبلیغ خرید و فروش کلیه در فضای مجازی غیرقانونی است، اظهار می‌کند: ضرورت دارد پلیس فتا با اقدام غیر قانونی افراد و دلالان در فضای مجازی برخورد کند.
عادل فیروزی ادامه می‌دهد: از زمانی که پای کلیه فروشی به فضای مجازی کشیده شده، متقاضیان خرید و فروش کلیه کمتر به انجمن مراجعه می‌کنند و معتقدم تبلیغات خرید و فروش کلیه در فضای مجازی تبعات و بازخورد بسیار منفی و بدی در جامعه دارد.    او خاطرنشان می‌کند: افراد در بازار سیاه با قیمت متفاوت از قیمت قانونی، برای خرید و فروش کلیه به توافق می‌رسند؛ چرا که فرد فروشنده به فروش کلیه‌ی خود با قیمت قانونی 18 میلیون تومان راضی نمی‌شود.   او می‌افزاید: به تازگی دولت برای ممنوعیت خرید و فروش کلیه از افراد زنده برنامه‌ریزی کرده و در نظر دارد خرید و فروش کلیه از افراد زنده را ممنوع کند و افراد تنها می‌توانند از فردی که مرگ مغزی شده یا قصد اهدای عضو به خانواده درجه یک خود دارد، کلیه تهیه کنند.    فیروزی با بیان این‌که فروش کلیه در ایران بازخورد بدی در جهان دارد، می‌گوید: در سطح دنیا تصور می‌کنند که مردم ایران به دلیل گرسنگی، مجبور به فروش کلیه‌ی خود هستند و در وضعیت بسیار اسفناکی قرار دارند.   او در خصوص روند قانونی اهدای کلیه، می‌افزاید: متقاضیان برای اهدای کلیه‌ی خود می‌توانند به انجمن خیریه بیماران کلیوی مراجعه کند و یا این‌که می‌توانند عضو مورد نیاز خود را از افراد مرگ مغزی به صورت قانونی دریافت کنند. 
رئیس انجمن خیریه‎ بیماران کلیوی آذربایجان شرقی ادامه می‌دهد: اکثر فروشندگان کلیه در رده‌ی سنی 21 تا 40 ساله قرار دارند، البته برای پیوند کلیه سن شخص مهم نبوده و اگر بدن با تشخیص پزشک برای پیوند کلیه آماده باشد، عمل پیوند انجام می‌شود.   او با بیان این‌که مبلغ قانونی تعیین شده برای پیوند کلیه ۱۸ میلیون تومان بوده و بنیاد بیماران خاص نیز پرداخت یک میلیون تومان را عهده‎دار شده است، می‌گوید: تمامی این هزینه‌ها تا قبل از پیوند بر عهده‎ی خود اهدا کننده است و این ۱۹ میلیون تومان پس از موفقیت‎آمیز بودن پیوند، به حساب اهداکننده واریز خواهد شد. انجمن کلیه هیچ دخالتی در توافقات بین دو طرف ندارد و در قبال دریافت مبلغ بیش از حد قانونی هیچ مسئولیتی را بر عهده نمی‎گیرد.    فیروزی می‌افزاید: باتوجه به وضعیت اقتصادی جامعه، طرفین معامله بعد از هماهنگی‌ها در انجمن در بیرون از انجمن معاملات جداگانه‌ای را با مبلغ پیشنهادی خود انجام می‌دهند و به توافق می‌رسند. او با بیان اینکه چسباندن آگهی برای فروش کلیه قانونی نیست، می‌گوید: چنین اقداماتی جلوه‌ی شهر را تخریب می‌کنند و ضرورت دارد مسئولان با متخلفان برخورد کند. 
رئیس پلیس فتا آذربایجان شرقی نیز در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، با بیان این‌که فعالیت کانال‌های خرید و فروش کلیه در فضای مجازی غیر قانونی است، اظهار می‌کند: پلیس فتا هرگونه کانالی که تبلیغ غیرمجاز خرید و فروش کلیه در فضای مجازی انجام می‌دهد را شناسایی و با متخلفان در این زمینه برخورد می‌کند، حتی گزارش‌های لازم  برای رسیدگی به این موضوع را به نهادهای مسئول از جمله مقام قضایی ارسال می‌کند.   سرهنگ محسن محمودی ادامه می‌دهد: پلیس فتا با دریافت هر گونه گزارشی در این زمینه، آماده‌ی همکاری با سازمان‌های مربوطه برای حل این مشکل در جامعه است.   وی بیان می‌کند: همشهریان در صورت مشاهده‌ی هر گونه تبلیغات غیرمجاز خرید و فروش کلیه در فضای مجازی یا هر گونه اقدام غیرقانونی به پلیس فتای استان اطلاع رسانی کنند.   وی با اشاره به درخواست اخیر رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی از پلیس فتا و داداستان جهت توقیف سایت‌ها و کانال‌های خرید و فروش کلیه و برخورد با دلالان و گرداندگان، می‌گوید: نامه رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی به پلیس فتا را پیگیرهستیم.
محمودی می‌افزاید: از مسئولان انجمن کلیه‌ی استان نیز خواستار همکاری با پلیس فتا در زمینه فعالیت‌های غیرمجاز برخی کانال‌های خرید و فروش کلیه در شبکه‌های اجتماعی هستیم.   گزارش از لیلا جلیلی خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی
انتهای پیام انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: جام ملت های آسیا منع به کارگیری بازنشستگان بودجه 98 جلیقه زردها جامعه خرید و فروش طلاق فقر هزینه های درمان جام ملت های آسیا منع به کارگیری بازنشستگان بودجه 98 جلیقه زردها امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۲۳۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سکه های حراجی بانک مرکزی ناخالصی دارند؟

امتداد - یک کارشناس بازار سکه و طلا، گفت: احتمال دارد در جریان ضرب سکه های حراجی ، دقت کافی صورت نگرفته باشد و ابزار‌ها کیفیت لازم را نداشته‌اند.

 به گزارش پایگاه خبری امتداد ، در هفته‌های گذشته شایعاتی مبنی بر وجود ناخالصی در سکه‌های حراجی بانک‌مرکزی مطرح شد.

از طرفی سخنگوی مرکز مبادله طلا و ارز بر عدم مغایرت عیار این سکه‌ها با نمونه‌های دیگر تاکید دارد. در سوی دیگر، فعالان بازار طلا نیز ضمن رد هرگونه ناخالصی از برخی تفاوت‌های ظاهری در این سکه‌ها خبر می‌دهند که با کاهش تقاضا برای این سکه باعث افت اندک قیمت آن شده است. برخی شنیده‌ها حاکی از این است که دارندگان سکه‌های حراج بانک‌مرکزی هنگام فروش این سکه‌ها به علت وجود ناخالصی و عیار پایین‌تر، با قیمت پایین‌تری از سوی خریداران روبه‌رو می‌شوند. پیگیری‌ها به این پاسخ از سوی برخی از فعالان این حوزه رسید که برخی سکه‌های ربع و نیم به علت نبود دقت کافی در فرآیند ضرب، شفافیت کمتری داشته و کدر هستند. البته این افراد تاکید کردند عیار این سکه‌ها تفاوتی با دیگر سکه‌ها ندارد. از سوی دیگر سخنگوی مرکز مبادله طلا و ارز ضمن تکذیب این ادعا، طرح این شائبه‌ها را از سوی کسانی دانست که از این حواشی سود می‌برند. بانک مرکزی از سال گذشته برای ساماندهی بازار طلا و سکه اقدام به حراج سکه کرد که تاکنون ۱۰ مرحله از این حراج انجام شده است. در حراج‌های ابتدایی تنها ربع سکه عرضه می‎شد، اما کمی بعد نیم‌سکه و سکه تمام نیز در این حراج‌ها عرضه شد. پس از گذشت چند ماه از آغاز حراج‌ها، برخی از افراد این موضوع را مطرح کردند که هنگامی که اقدام به فروش این سکه‌ها کردند، برخی از طلافروشی‌ها با طرح این ادعا که سکه‌های حراجی ناخالصی داشته و عیار آن‌ها با سایر سکه‌ها متفاوت است، قیمت پایین‌تری از ارزش واقعی سکه را به دارنده سکه پیشنهاد کردند. سکه‌های حراجی کدر است؟ در همین راستا به سراغ صحت‌سنجی این موضوع رفت. سهراب اشرفی، فعال و کارشناس حوزه طلا با تاکید بر اینکه تمامی سکه‌های ضرب‌شده توسط بانک‌مرکزی از سال ۱۳۰۸، دارای عیار ۹۰۰ هستند، ناخالصی این سکه‌ها را رد کرد. به گفته او اگر هم قیمت‌های متفاوتی برای این سکه‌های حراجی اعلام می‎شود، به دلیل مکانیسم عرضه و تقاضا در بازار است و ربطی به عیار این سکه‌ها ندارد. همچنین آیت محمدولی، کارشناس دیگری در این حوزه، گفت: پرس‌وجو‌های من از فعالان این حوزه نشان می‌دهد متاسفانه سکه‌هایی که بانک‌مرکزی در حراج‌ها عرضه کرده به دلایل مختلف، رنگ و لعاب و شفافیت سکه‌های قبل را ندارد و به‌نوعی رنگ آن کدر است او در رابطه با دلیل این موضوع گفت: احتمال دارد در جریان ضرب این سکه‌ها دقت کافی صورت نگرفته باشد و ابزار‌ها کیفیت لازم را نداشته‌اند. به گفته محمدولی، با توجه به این تفاوت در رنگ‌ها و شفافیت سکه‌ها، تقاضا برای آن‌ها کم شده و در نتیجه خریداران با قیمت کمتری این سکه‌ها را می‌خرند. این فعال حوزه طلا در پاسخ به این پرسش که این تفاوت رنگ و شفافیت به معنی عیار پایین‌تر این سکه‌هاست، پاسخ داد: این موضوع به هیچ‌عنوان به معنی عیار متفاوت این سکه‌ها نیست بلکه تنها در هنگام ضرب فرآیند با دقت کافی انجام نشده است. همچنین محمدولی با اشاره به اینکه این موارد در سکه‌های ربع و نیم مشاهده شده، در رابطه با میزان کسر قیمتی که هنگام فروش این سکه‌ها صورت می‌گیرد گفت: برای مثال اگر فرض کنیم ربع سکه ۸ میلیون تومان است، آن را از دارنده سکه بین ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان خریداری می‌کنند. مرکز مبادله: مراقب سوءاستفاده‌گران باشید از سوی دیگر، اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، با بیان اینکه سکه‌های ضرب‌شده و تحویل‌داده‌شده بانک مرکزی در حراج سکه مرکز مبادله ارز و طلای ایران، شامل تمام سکه، نیم‌سکه و ربع سکه بهار آزادی ضرب بانک مرکزی هستند، گفت: همگی این سکه‌ها از استاندارد‌های بانک مرکزی برخوردارند و ایجاد شائبه در خصوص مشخصات آن‌ها از سوی کسانی صورت می‌گیرد که از این حواشی سود می‌برند. او ادامه داد: سکه تمام بهار آزادی عرضه‌شده در مرکز مبادله ایران، ۸.۱۳۶ گرم است. دارندگان توجه داشته باشند که عیار آن ۹۰۰ در هزار بوده و طرح روی سکه تمام بهار آزادی ضرب بانک مرکزی نیز تصویر امام خمینی (ره) و بارگاه امام رضا (ع) است. این مقام مسوول مرکز مبادله ارز و طلای ایران با اشاره به اینکه طرح دو طرف سکه ربع و نیم بهار آزادی نام مبارک امام علی (ع) و بارگاه امام رضا (ع) است، گفت: عیار هر دو سکه ۹۰۰ در هزار است. وزن نیم‌سکه ۴.۰۶۸ گرم است و این عدد برای ربع سکه ۲.۰۳۴ گرم است. بالسینی در پایان با تاکید بر اینکه عیار هر سه نوع سکه تحویل‌داده‌شده در مرکز مبادله ایران، ۹۰۰ در هزار و معادل ۲۱.۶ است، افزود: دارندگان این سکه‌ها مراقب افرادی باشند که با طرح مسائل واهی درباره عیار و کیفیت سکه تحویلی مرکز مبادله به دنبال سوءاستفاده هستند.

 

شکاف قیمتی بازار و حراج

 

مرکز مبادله طلا و ارز ایران تاکنون ۱۰ مرحله حراج سکه برگزار کرده است. بانک مرکزی طی ماه‌های گذشته حراج شمش طلا را آغاز کرده بود که البته تنها فعالان بازار طلا و کسانی که مجوز داشتند می‌توانستند در آن شرکت کنند. اما نکته مهم در رابطه با حراج سکه طلا، حضور عموم مردم در آن بود. به نظر می‌رسد هدف از برگزاری حراج سکه و شمش مدیریت تقاضا و کنترل قیمتی طلا بوده است، با‌این‌حال به نظر نمی‌رسد این حراج‌ها در کنترل قیمت‌ها چندان موثر بوده باشند. بررسی‌ها نشان می‌دهد از زمان برگزاری اولین حراج، قیمت ربع سکه در بازار آزاد ۲۵.۹ درصد افزایش داشته است. میانگین قیمتی اعلامی ربع سکه در حراج‌ها نیز به طور متوسط حدود ۸ درصد با بازار تفاوت داشته است که عامل ایجاد آربیتراژ و هجوم تقاضا به سوی حراج بوده است. این در حالی است که در زمان تحویل، قیمت ربع سکه‌ها حتی بیشتر از این هم شده است. طبق اعلام مرکز مبادله ایران، تاکنون و در مجموع ۱۰ حراج برگزار شده جمعا ۱۱۷هزار و ۷۴۲ قطعه انواع سکه طلا به متقاضیان حراج تخصیص داده شده است. در این حراج‌ها متقاضیان هزینه سکه‌ها را در زمان خرید پرداخت می‌کردند و حدود ۱۰ روز پس از پرداخت آن هزینه، سکه‌ها را تحویل می‌گرفتند. البته امکان دریافت سکه‌ها با تاخیر بیشتر نیز وجود داشت، اما در صورت تاخیر در دریافت سکه، هزینه‌های انبارداری بر عهده دریافت‌کننده می‌افتاد. در همان روز‌های نخست و مراحل اول حراج سکه، این حراجی مورد استقبال تقاضاکنندگان قرار گرفت و میزان ثبت سفارش‌ها و دریافتی‌ها همواره از اختلاف زیادی برخوردار بوده‌اند. به این ترتیب به نظر می‌رسد حراجی که خود با هدف مدیریت تقاضا برگزار شده بود به آشفتگی در حوزه تقاضا منجر شد. آربیتراژ قیمتی نگاهی به وضعیت ربع سکه که از اولین حراج مربوط به سکه در لیست سکه‌های عرضه‌شده بود، به ما نشان می‌دهد این حراج‌ها اثر چندانی در کنترل قیمتی ربع سکه نداشته است و تنها باعث توزیع نوعی رانت مابین کسانی شده است که توانسته‌اند در حراج سکه شرکت کنند. در هنگام عرضه ربع سکه در اولین حراج، یعنی سیزدهم اسفند ۱۴۰۲، قیمت ربع سکه در بازار آزاد ۱۲ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان بود، بااین‌حال در زمان برگزاری حراج دهم که آخرین حراج تا به امروز است قیمت ربع سکه در بازار آزاد به ۱۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده بود که حکایت از افزایش ۲۵.۹ درصدی قیمت ربع سکه دارد. هم‌زمان با افزایش قیمت‌ها در بازار آزاد قیمت‌ها در حراج نیز با شیب مشابهی افزایش یافته است و به طور میانگین حدود ۸ درصد پایین‌تر از نرخ بازار آزاد قرار گرفته است. سیاست تکراری چندنرخی کردن بازار‌ها سیاست چند‌ نرخی کردن بازارها، نوعی از مداخله است که تا‌به‌حال بار‌ها و در بازار‌های مختلف در اقتصاد ایران اجرا شده است. شاخص‌ترین نمونه اجرایی شدن این سیاست نرخ ارز است. به گفته رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی هم اکنون حدود هفت نوع نرخ ارز در کشور وجود دارد. ارز‌های مختلف ترجیحی، سامانه‌های متفاوت و مداخلات قیمتی که همگی در نهایت منجر به ایجاد آربیتراژ در بازار ارز شده و ذخایر ارزی کشور را به سرعت پایان داده‌اند. این سیاست برخلاف آنچه ادعا می‌شود به دنبال مدیریت تقاضا نبوده است، بلکه عملا منجر به به‌هم‌ریختگی سمت تقاضای بازار شده و جهش‌های ارزی را ایجاد کرده است. حال به نظر می‌رسد سیاستگذار درسی از تجربه‌های ناکام خود در حوزه ارزی نگرفته است و به آزمودن این سیاست در حوزه طلا پرداخته است. چند‌نرخی شدن نرخ سکه نیز نتیجه‌ای موثرتر و بهتر از چندنرخی شدن نرخ ارز نداشته است. کارشناسان می‌گویند این مساله نشان از بی‌توجهی نظام حکمرانی اقتصادی به تجربه‌های خود و همچنین آموزه‌های علم اقتصاد دارد.   دنیای اقتصاد
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • فروش ۳ تن طلا در ۲۲ حراج/امروز چقدر شمش فروش رفت؟+قیمت
  • متقاضیان لاستیک دولتی بخوانند؛ چگونه لاستیک بخریم؟
  • حراج نفت ایران به قیمت مال‌دزدی است؟
  • احکام شرعی | حکم خرید و فروش سگ
  • منچستریونایتد حراج تابستانی راه می‌اندازد: شیاطین سرخ در آستانه یک خانه تکانی بزرگ
  • امینکو تامین کننده کلیه تجهیزات تاسیساتی
  • بلیط فروشی بازی استقلال و تراکتور آغاز شد + لینک سایت خرید بلیط ticket.tractor-club.com
  • سکه های حراجی بانک مرکزی ناخالصی دارند؟
  • فروش ۲.۹ تن طلا در ۲۱ حراج در ایران
  • فروش ۲.۹ تن طلا در ۲۱ حراج/ امروز چقدر طلا فروخته شد؟